Translate

ALL PUBLICATIONS HERE

https://issuu.com/jofredeorosz

štvrtok 20. októbra 2011

BUBLINY prvé číslo..!!!


 
 Můj první kontakt se slovenským comicsem byl jak jinak než skrze časopis Bublinky. V létě roku 1991 jsem od kamaráda na táboře vyměnil jedno číslo za štangli barevných žvýkaček, což byl na tu dobu skvělý barter. Do comicsů jsem tehdy začal pronikat přes českou Kometu, Rychlé šípy a spoustu comicsových časopisů, které se po revoluci objevili a zase stejně rychle zmizeli. Z toho prvního čísla Bublinek, které se mi dostalo do ruky, si dodnes pamatuji sci:fi příběh o Muchmuchovi, který mi tenkrát přišel jako to nejlepší z comicsu, co jsem do té doby četl. S dalšími čísly jsem se bohužel setkal až o mnoho let později, kdy jsem měl načteno několik set zahraničních comicsů, a proto jsem už Bublinky nedokázal tak ocenit, jako tenkrát v létě roku 1991. Každopádně slovenský comics na začátku 90. let neumřel. Jen byl podobně jako ten český hibernován a čekal na ten pravý čas.
 
Před pěti lety se mi do rukou dostalo velmi zábavné comicsové zpracování Jánošíka od autorského dua Tarangel/Danglár (Slovart 2006) a to byla, alespoň pro mě, první comicsová kapka ve slovenském moři. Dále jsem slyšel o sborníku Adamantium, bohužel se mi ho v Čechách nikde nepodařilo sehnat. Jinak pravidelně čtu Comics & Manga Book , který vychází každoročně na bratislavském Comics Salónu v rámci Istroconu (btw. nejlepší akce tohoto tipu v Československu, máme se od vás co učit, bratia). Jen škoda, že na nový díl se musí čekat rok. 

V loňském roce vyšlo první číslo ryze comicsnového magazínu , který vypadá velmi nadějně a dává prostor starým i novým slovenským comicsovým autorům (Wsól, Keníž, Slaminka, Luciak, atd). Letos na pátém KomiksSlezu došlo ke křestu druhého dílu a já doufám, že se brzy dočkáme trojky. To je zhruba můj celý kontakt se slovenským comicsem.
 
Možná bych ještě zmínil kreslíře Mišo Ivana, který mě před časem velmi mile překvapil, když nakreslil čtyři obálky pro americká nakladatelství Top Cow (Darkness, Witchblade) a Radical Comics (2x City of Dust). Sehnat je všechny čtyři je prakticky nemožné, ale nebojte se, chybí mi už jen ta Witchblade.  Jeho kresbu bych moc rád viděl použitou přímo v comicsu, to by bylo hodně velké zčeření hladiny comicsového rybníku nejen na Slovensko-České poměry. Zbývá nám jen doufat, že se toho dočkáme.
 
Proč tohle všechno píšu? Protože Bublinky z mého dětství vyrostli, dospěli a zkrásněli, stejně jako já a jsou z nich Bubliny. Zatím jenom v elektronickém formátu, ale nebojte, určitě se nad Tatrou i pod Tatrami zablýská na lepší časy a dočkáme se i tištěné podoby. V tomto prvním čísle naleznete celkem 8 comicsových příběhů od takových autorů, jako jsou Pavol „Melkor“ Červeniak, Daniel Mihálik, Ľudovít Mikula, Eva M. Ondová, Peter Ondo a Martin Sepeši. Takže vám přeji dobrou zábavu a Bublinám hodně čtenářů a úspěchů. 

Kamil "MdS" Bernášek


Napísali o nás: 

1. recenzia: na Fandome.sk (klikni)

Slovenský komiksový e-mag. Odporúčateľný. ;-)
 Ivan Aľakša

užívatelia na www.scifi.sk:


Pozdava sa mi to, normalne to nemozem prestat citat. Drzim palce, nech sa vam dari v tomto zmysluplnom projekte :-)

perfektne!


  Hodně štěstí s vaším zajímavým projektem!
                                                                           Tomáš Němec (časopis Pevnost) 


Veľa entuziazmu pri obnovovaní bubliniek!  
                                                                                                           Fero Mráz


Bubliny v Playboyi ... TU
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------






(Odporúčame stiahnuť a čítať pomocou Adobe a kláves Ctrl+L)



A čo v BUBLINÁCH NÁJDETE?:

- comicsy od legendy cs comicsu Ľuda Mikulu a  momentálne najvychytenejšieho Dana Mihálika (v počte 5!!!)
- comics od vynikajúceho dua Melkor (P. Červeniak) a Juraj G Mandel (obaja známy z Fantázie)
-comicsy od Martian Sepešiho (comicsový objav roku), Petra Onda a Evy M. Ondovej

- Poviedku od otca slovenskej fantasy Jara Lupečku
- prvú časť seriálu Ernest a Vilo  vynikajúceho humoristu a komika Petra Šufliarskeho
- poviedku od mladého, veľmi talentovaného spisovateľa Maroša Onda
-všetky s vynikajúcimi ilustráciami od Dana Mihálika, Petra
Onda a Paľa Melkora Červeniaka...!


To všetko a ešte viac na 114 stranách ZADARMO, v tlačovej verzii !!!!




Robíme dostupný comics pre ľudí... chránime práva autorov a podporujem ich tvorbu ! 






--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pravidlá používania:

Činnosť redakcie a vydávanie časopisu BUBLINY, je projektom a výtvorom kolektívu autorov .

  
Časopis vznikol  v decembri , roku 2010 ako nekomerčný   projekt osoby hlavného editora   a externých prispievateľov.  Slúži na znovu- oživenie a ozdravenie trhu s komiksami v SR a primárne na propagáciu a podporu  autorov. Podporuje tvorbu domácich autorov v oblasti komiksu, literatúry, odborných štúdií súvisiacich s komiksovým žánrom a subžánrami . 


Forma vydávania časopisu je primárne elektronická a neperiodická. Časopis je nepredajný! Je vhodný pre čitateľov od 18 rokov.


Diela prispievateľov sú chránené licenčnými-  autorsky- právnymi zmluvami  v zmysle § 47 zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve, právach súvisiacich s autorským právom ( „Autorský zákon“) a v zmysle platných právnych ustanovení  Občianskeho zákonníka.


V prípade porušenia týchto ustanovení  kopírovaním časopisu ako celku, jednotlivých diel, alebo častí diel- a to najmä za účelom vlastného predaja, resp. komerčného šírenia, ale aj kopírovaním na "osobné" účely (na časopis ako literárne dielo sa vzťahuje § 24, ods. 3, b, Autorského zákona)  ,  -bez vedomia a písomného, či zmluvného  povolenia hlavného editora -  sa dotyčná osoba, alebo  kolektív osôb vystavuje právnym následkom.


V prípade záujmu o kúpu alebo zverejňovanie jednotlivých diel, alebo ich častí prosím kontaktujte osobu hlavného editora.

13 komentárov:

  1. Tešíme sa na Vaše komentáre, ohlasy,recenzie...aj sem, prípadne aj na fb (www.facebook.com/BUBLINY)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tešíme sa na Vaše ohlasz, komentáre, recenzie. Tu aj na fb- (www.facebook.com/BUBLINY)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zaujímavá publikácia. Niektoré komiksy vynikajúce (Deus Ex Machina, Kniha kníh, Dievča ...), škoda len viacerých preklepov (hneď na obsahu je ich toľko, že hrúza - a to som na to len jedným okom mrkol) a že tomu chýba nejaký vizuálny štýl, ktorý mali pôvodné BUBLINKY už pred dvadsiatimi rokmi. A kde je vystrihovačka, či dioráma a plagát? BTW: Bubliny 01 a Print verzia sú úplne rovnaké, len na rozlišných servroch...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vystrihovačka je v špeciály aj plagát ...(Batmehem špeciál)- bude to
    tak , vizuálny štýl Bubliniek nebude. Preklepy asi fakt ušli, o tom
    vieme. Snažili sme sa minimalizovať chyby v poviedkach korektúrou... je ale
    možné, že sú chyby aj tam...Rozdiel vo verziách je ,že 01 by nemala ísť tlačiť, press
    áno-na 150 dpi. Neviem nemal som ešte čas na kontrolu tohto. Ja som
    rád ,že to je von. ďakujem za postrehy!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Toho vizuálu je škoda, mám urobenú titulku s tým obrázkom z dávnejších dní a myslím, že jej to sluší - ten obrázok si o to vyslovene žiada. Čo sa týka tých dvoch verzií, tak naozaj - tlačová ide tlačiť, obyčajná nie. Asi by to chcelo aj malú optimalizáciu PDF - obyčajnú optimalizovať na veľkosť súboru (nižšie DPI, vyššia kompresia) a printovú zas na tlač (vyššie DPI, menšia kompresia)... Kedy plánuješ ďalšie číslo? Vianočné by bolo fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak na tú som zvedavý... Skús mi ju preposlať a možno sa dohodneme... Ďakujem. Dík za info o verziách a radu - ja som to zatiaľ optimalizoval pre Adobe (pre ctr+l funkciu)-aby to bolo dobre vidno aj na väčších monitoroch- preto skoro 40mb, čo je myslím optimál, keďže nepoužívame flashový prehliadač ako ty... - je to v skutočnosti 72 dpi- s výstupom do 150 na prehliadanie aj tlač ...znie to divne ale je to tak. Zatiaľ sa učíme robiť v jednom programe...
    Čo a týka Vianoc- ak tak jedine špeciálka, druhé riadne číslo- január-marec. Nie,že by nebol materiál ale nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyhrabal som ju a uploadol... Je to len prvý nástrel prednej a poslednej stránky, plánoval som tam viacero zmien, ku ktorým už nedošlo a len z čistej nostalgie (a preto, že sa mi páčil štýl tých obrázkov ako tituliek) som to odzálohoval.

    https://picasaweb.google.com/lh/photo/h8YbSztRQUpjmkyLXBkY9YygTZy_o1Dmcmk3pmxA48Q?feat=directlink

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ako zaujímavosť pekné,použitelné ako reklama. Ale na môj vkus moc prepchané- viem si to predstaviť ako obálku pre papierovú verziu možno. Nám ale šlo o jednoduchosť-ako všetci môžu vidieť. A sme Bubliny a nie e-bublinky.

    Ďakujem ešte raz.. , potešilo ma to...celkom...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Weď som písal, že je to vec z dávnejších čias, keď sme sa ešte bavili o názve eBUBLINKY, príp. eBUBLINY. Ďalej som to neriešil, pôvodne som to zobral za základ grafiky pre DT Fan Komiks, ale práve kvôli väčšej prehľadnosti som to potom zjednodušil. Tož goog luck s ďalšími počinmi, mne toho roku zostáva ešte jedno číslo BUBLINIEK a vianočný špeciál DT Fan Komiks...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Držíme aj Tebe palce!!! Ďakujeme!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Chybičky a preklepy vychytané... nateraz. Smelo znova sťahujte. Tlačová verzia...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ja by som len chcel navrhnut iny ulozny priestor ako uloz.to , lebo tam treba platit a s free accountom sa treba pol hodinu preklikavat. Mam velmi dobre skusenosti s dropbox.com, je tam limit 2GB ak chcete viac, tak treba priplatit. Ziadne reklamy a download jedna basen, ziadne obmedzenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Zvážime to, a s uloz.to to nie je až tak hrozné... a pozná ho každý. V blízkej budúcnosti sa presúvame na jednu doménu...

    OdpovedaťOdstrániť